İlimizde ekimi yapılmayan ekonomik getirisi yüksek yağlı tohumlardan Ayçiçek ve Kanola ekiminin özendirilmesi amacıyla Valimiz Sayın Ekrem Canalp'ın talimatıyla, İl Müdürlüğümüz tarafından; Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Trakya Birlik), Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Diyarbakır GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi, Fırat Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin işbirliğiyle iki gün süren 'Batman İlinde Yağlı Tohumlu Bitkilerin Üretiminin Yaygınlaştırılması' Çalıştayı yapıldı.
Batman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans salonunda gerçekleştirilen Çalıştaya; Valimiz Sayın Ekrem Canalp, Tarım Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Sayın Veyis Yurtkulu, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Trakya Birlik), Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünden Prof. Dr. Davut Karaaslan, Fırat Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan Peker, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünden Prof. Dr. Hüseyin Arslan ve Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden alanında uzman akademisyenler, Kamu Kurum Temsilcileri, Ziraat Odası yetkilileri, Sivil Toplum Kuruluşları ve çok sayıda çiftçi katıldı.
İl Müdürümüz Mehmet Aydın açılış konuşmasında; Pandemi ve yanıbaşımızda yaşanan Rusya-Ukrayna savaşı, gıda ve gıda güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. Tarımsal zenginliğimizi gelecek nesillere aktarabilmemiz sadece doğru tarımsal planlama ve uygulamalarla gerçekleşebilir. Sayın Valimizin talimatları doğrultusunda Ayçiçeği ve Kanola gibi endüstriyel ürünlerin bölgemizde üretiminin yaygınlaştırılması önemli hedeflerimiz arasındadır. Bu nedenle ilimizin mevcut tarımsal potansiyelini ortaya çıkaracak, yetiştirilen ürünleri çeşitlendirip, tarımsal üretimi ve istihdamı artırması hedeflenen çalıştayımızın verimli geçmesini diliyorum. dedi.
İl Müdürümüzün konuşmasının ardından kürsüye çıkan Valimiz Sayın Ekrem Canalp; Ülkemizde yağlı tohumlar açısından yıllardır devam eden bir açığın olduğunu ifade ederek, " Özellikle Covit-19 pandemisinin etkisiyle de bugün dünyada gıda güvenliği dediğimiz zaman kendi halkımızı yeterli ve uygun nitelikteki gıda ile beslememiz anlamına geliyor. Biz yağlı tohumları kabaca 3'te bir, bazı yıllar ise 4'te bir oranında ithal etmek gibi bir zorunlulukla karşı karşıyayız. Benzer şekilde buğday açığımızda var ve ithal ediyoruz. Ama ithal etmiş olduğumuz ham buğdayı işliyoruz, makarna haline getiriyor ve yüksek katma değer bir ürün olarak ihraç ediyoruz. Bu çalıştayı da bunun için yapıyoruz. Çünkü buna ihtiyacımız var. Bir de çiftçilerimizin elde etmiş oldukları kârı artırabilmemiz için buna ihtiyacımız var. Buğdaydan daha yüksek katma değer elde edebileceğimiz ürünler var. Siz aynı ürünü sürekli tarlaya ektiğiniz zaman tarladan besin öğelerini azalır ve tarlanız üretim bakımından fakirleşir. Bu şekilde toprağın zenginliği yıldan yıla azalıyor. Bir yıl buğday ekmiş olduğunuz yere ikinci yıl yağlı tohum ekiyor olmak, sizin sadece elde etmiş olduğunuz geliri artırmıyor, toprağı zenginleştirmek suretiyle bir sonraki sene ekmiş olduğunuz buğdaydan daha fazla gelir elde etmeniz anlamına geliyor. Toprağın ihtiyaç duyduğu suni gübreyi belki çok azaltmamız belki de tamamen ortadan kaldırmanız gibi maliyeti azaltıcı bir etkiyi de kendiliğinden meydana getiriyor" dedi.
İki gün süren çalıştayda Batman'da Bitkisel Üretimin Mevcut Durumu ve üreticilerin Ayçiçeği-Kanola Üretimine Yaklaşımı alanında uzman akademisyen tarafından sunumlar yapılarak, ilimiz ekonomisine yüksek katma değer kazandıracak Ayçiçeği ve Kanola üretimine özendirme konuları ele alındı.
Çalıştayın sonunda karşılıklı soru-cevap bölümünün ardından, çalıştaya katkı sunan katılımcılara plaketleri takdim edildi.
İki gün süren çalıştay, Hasankeyf kültür gezisiyle son buldu.