T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

SEPET KOVAN DAĞITIMI YAPILDI

Yayın Tarihi : 15.03.2024

SEPET KOVAN DAĞITIMI YAPILDI.

İl Müdürlüğümüz koordinesinde yürütülen, “Arıcılığın Geliştirilmesi ve Bal Üretiminin Artırılması Projesi" kapsamında Batman Belediyesi ve İl Özel İdaresi'nin kaynaklarıyla İlimiz merkez ve beş ilçemizde 49 çiftçimize 290 adet sepet Kovan dağıtımı gerçekleştirildi. 

Batman'da üretilen ve tasarlanan sepet kovanlar galvanizli sac kaplamalı olup, keçeli, yün ve polyesterli olmak üzere 3 çeşit olarak üretilmiştir. Eski tip sepet kovanların modernizasyonu yapılarak günümüz koşullarına uygun olacak şekilde uyarlanan kovanların içi kil ile sıvanmıştır. Yazın sıcaktan, kışın soğuktan korunmak için özel olarak tasarlanmıştır.

İl Müdürlüğümüz bahçesinde düzenlenen kovan dağıtım törenine katılan sayın Valimiz Ekrem Canalp, üreticilere hitaben yaptığı konuşmada;  mütevazi sayıda özellikli kovan dağıtımı yapıldığını, dağıtılan kovanların tam anlamıyla Made in Batman olduğunu, kovanların burada tasarlandığını ve üretildiğini belirterek, proje tutarsa Türkiye'ye artık Batman kovanı olarak yayılması için bir tarafından geleneği de yaşatmamız gerektiğini ifade etti.
Valimiz arıcılara hitaben yaptığı konuşmada; “Bundan 2 hafta kadar önce burada yine beraberdik, bir aradaydık ve 4 bin fenni kovan dağıtımı yapmıştık. Bugün ise daha mütevazi sayıda kovan dağıtımı yapıyoruz ama bu dağıtmış olduğumuz kovanlar özellikli kovanlar. Çünkü kelimenin tam anlamıyla Made in Batman. Burada üretildi, burada tasarlandı, inşallah tutarsa Türkiye'ye artık Batman kovanı olarak yayılsın.

Bir tarafından geleneği yaşatmamız gerekiyor. Bir taraftan da geleneği görmemiz gerekiyor. Yaşatmak istediğimiz gelenek bu işte. Bakın bu sepet kovan, genellikle söğüt ağaçlarının dallarından örmek suretiyle elde ettiğimiz geleneksel bir ürün. Bu ürünü toprakla sıvadığınız zaman bizim temel olarak geleneksel bal üretiminde kullanmış olduğumuz kovan ortaya çıkıyor. Bu kovanlarımızın bir özelliği de maalesef genellikle verim düşük çıkıyor. Yani Batman olarak bizim en esaslı problemlerimizden bir tanesi kovan başına düşen verimlilik. Bal üretim miktarımızın çok düşük olmasıdır. Türkiye'nin en düşük bal üretiminin olduğu illerden birisi Batman'dır. Bunu geliştirmemiz lazım, bunu geliştirmek içinde tabi aynı zamanda fenni kovanlardan elde ettiğimiz ürünlerin miktarını arttırmamız lazım. Ama başka bir şey daha lazım. Geleneksel üretimi de yine tekrardan canlandırmamız lazım. Ama geleneği de olduğu gibi sadece gelenektir deyip şartlanarak devam etmemiz mümkün değildir. Bugün geleneksel yöntemle halı dokuma tezgahlarımız hala var ama kullanılmıyor çünkü modern tezgahlar çok daha verimli çok daha seri imalat yapıyor. Dolayısıyla bir tarafından geleneği yaşatacağız derken, yaşatacağımız geleneğinde verimliliğinin yüksek olması gerekiyor. Bugün yapmış olduğumuz bu çalışma ile elde etmiş olduğumuz bu ürünler içerisinde 3 farklı izolasyon maddesi kullandık. Burada dağıtmış olduğumuz 290 kovanda aslında biz Batman'da değerli üreticilerimizle beraber bir deneme yapacağız.  Bunların içerisinden hangisi en verimli sonuçları çıkartır ise önümüzdeki yıl muhtemelen 'de 4000 bin civarında bu sayıdaki kovanı imal edip üreticilerimizin hizmetine sunacağız. İşte bunu yaptığımız zamanda geleneksel üretimle bugün ki modern fenni üretimi de inşallah beraber Batman'da birleştirmenin kıvancını beraberce yaşayacağız.

Bu kovanlarda kısmen il özel idaresinin kısmen de Batman Belediyesinin desteklerinden sağlama imkânımız oldu. İçindeki 10 kovanı da ben şahsi olarak kendi maaşımdan paramla alarak çiftçilerimize hibe etmeyi şeref duyduğumu ifade etmek isterim. İnşallah ta bu tutacak tuttuğu zamanda Batman'daki arıcılığa da memleketimizdeki arıcılığa da çok büyük bir katkı sağlayacak. 2 mart'ta ifade etmiştim. Bakın bu şekildeki projelerin her birisini, bu muharebeleri kaybede kaybede kazandık. Muharebeleri hep kaybettik. Meslek hayatım boyunca gittiğim her ilçede görev yaptığım ilçede mutlaka bir arıcılık projesi yaptım, kovan dağıtımı yapmaya çalıştım ve yine memleketimizin 10 yıllardan beridir sürekli vakıf aracılığıyla olsun değişik imkanlarla olsun bu şekildeki kovan dağıtım projeleri yaptık, ama ne oldu şöyle bir baktığınız zaman örnek veriyorum 1000 kovan dağıttıysak ilk zamanlarda dağıtmış olduğumuz kovanlardan yüzde 50 si, ilk yılın sonunda sönüyordu. Sonraki sene geri kalanların yüzde 50 si sönüyordu, yüzde 90'ın üzerinde kayıplarımız oluyordu bu projelerde. Ama ne oldu biliyor musunuz? Geri kalan yüzde 10'lar o sönmeyen kovanlar çoğaldı zaman içerisinde. O yüzde 10'lar, bu işi öğrenen insanlar daha sonrasında etrafındaki diğer insanlara örnek oldu. Diğer üreticiler girdi onlar bu işi öğrendi. Bunları böyle kaybede kaybede yapmış olduğumuz projelerden heba ede ede yapmış olduğumuz projelerden bugün itibariyle Türkiye dünyada Çin'den sonra en fazla bal üretimi yapan 2. Ülke oldu. Bunun bize öğrettiği bir gerçeklik vardır. O da şudur: bizim bu şekildeki projelere devam etmemiz gerekiyor. Bizim bu şekildeki arayışlara da aynı şekilde devam etmemiz gerekiyor. Emin olun belki kovanlardan arada kaybettiklerimiz olur ama kaybede kaybede Türkiye'yi Dünya 2'ncisi de yapmayı başarırız.

Buradan da üreticilerimize bir çağrıda bulunmak istiyorum: Çok değerli üreticilerimiz sizlere bu şekildeki dağıtmış olduğunuz kovanlarla ilk defa ve bunun örnek uygulamasını yapacak olan üreticilersiniz. Sizler öncüsünüz eğer sizlerden elde edeceğimiz sonuçlara göre buradan çıkacak sonuçlara göre inşallah ta bu şekildeki proje önümüzdeki yıllarda hem Batmanımızda hem de memleketimizin her bir tarafında yayılacaktır '' dedi.