Halk Elinde Islah Projesi kapsamında Kilis Sığırı (Güneydoğu Anadolu Kırmızısı) ırkının korunması ve geliştirilmesi için bilgilendirme toplantısı yapıldı.
İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda yapılan toplantıya Diyarbakır GAP Uluslararası Tarımsal Araştırmalar Merkezinde görevli Zooteknist Dr. Yavuz HAN ile Veteriner Hekim Şahin TEZ tarafından İl Müdürlüğümüz teknik personeli, Sason İlçe Tarım Müdürlüğü teknik personeli ve Batman Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği üyelerine proje hakkında bilgilendirmeler yapıldı.
PROJENİN AMACI
Güney Anadolu Kırmızısı (GAK) Islahı Projesi ile, Batman ilimize bağlı köylerde halk elinde yetiştirilmekte olan GAK sığırının büyüme, gelişme, süt ve döl verim özellikleri bakımından ıslahı amaçlanmaktır. GAK yetiştiriciliğine yer veren hayvancılık işletmelerinin toplam gelirlerine katkı sağlamak, nesli tükenme tehlikesi altında olan GAK sığır ırkının korunmasına katkıda bulunmaktır.
GÜNEY ANADOLU KIRMIZISI (GAK) SIĞIRININ ÖZELLİKLERİ
Yayılma Alanı : Kilis merkez olmak üzere, İçel'den Şanlıurfa'ya kadar olan Güney Anadolu Bölgesi
Verim Yönü: Kombine süt ve et
Genel Tanımı : Asil ve zarif görünümlü, boyun kısa, baş dik, cidago belirgin ve yüksektir. Yaş ilerledikçe gerdanda kıvrımlı ve sarkık bir deri yapısı gelişir. Özellikle erkeklerde hörgüç benzeri bir oluşum meydana gelir. Vücut dar ve nispeten kısadır. Göğüs dar, sağrı kısa ve cidagodan daha yüksektir. Kuyruk bağlantı noktası sağrıdan yüksek ve vücuda bağlantısı kuvvetlidir. Bacaklar, genelde narin yapılı, ince ve oldukça uzundur, arka bacaklar daha incedir. Diğer yerli ırklara göre et ve süt verimi daha yüksektir. Güneydoğu Anadolu Kırmızısı (GAK) sığır ırkının en önemli özellikleri meralardan daha iyi yararlanma ve hastalıklara karşı oldukça dirençli olmasıdır.