İlimizde hızlı bir şekilde gelişim sağlayan ve son yıllarda 500 dekar alanda yürütülen seracılık faaliyetlerinin tanıtımı amacıyla Merkez İlçemize bağlı Zorköy Köyünde Sayın Valimiz ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Yöneticilerinin de katılım sağladığı İl Müdürlüğümüz tarafından düzenlenen Sera Hasat Şenliği etkinliği Merkez İlçemize bağlı Zorköy Köyünde gerçekleştirildi.
Etkinliğinin açılış konuşmasını yapan Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş; Balpınar Beldemizde 3 sera ile başlayan seracılık faaliyetleri şuanda 509 Dekar alanda yapılmaktadır. Tarımsal üretim anlamında sevindirici bir durum ama bununla yetinmemeliyiz geliştirmeliyiz. Çünkü çiftçilerimiz artık eğitimli ve dünya bu üretimi nasıl yapıyor ise takip etmeliyiz. Yürümemeli koşmalıyız gelişen dünyayı takip etmeliyiz. Gap İdaresine, İl özel İdaresine, Dicle Kalkınma Ajansına, emeği geçen çiftçi ve üreticilerimize huzurlarınızda teşekkür ediyor saygılar sunuyorum. diye konuştu.
Etkinlikte konuşan İl Müdürümüz Mehmet Aydın; Tarımsal üretimi arttırmak için İl Tarım Müdürlüğü olarak var gücümüzle çalışıyoruz. 408 personel ile sürekli sahadayız çiftçilerimizin yanındayız. 1998 yılında birkaç sera ile başlayan bu serüven şimdi modern seralarla devam etmektedir. Sayın Valimizin talimatları ve önderliğinde Organize Sera Bölgesi çalışmalarımız devam ediyor. Gap Bölge Kalkınma İdaresi ve İl Özel İdaresinin katkılarıyla başlayan seracılık faaliyetleri ilimiz ekonomisine değer katmaya başladı. Bu yıl 22 adet sera projemiz Gap İdaresi tarafından kabul edildi. Önümüzdeki yıl için ise 30 adet sera talebimiz Gap İdaresine iletildi. Sera Hasat Etkinliğimize katılım gösteren Sayın Valim, Gap Bölge Kalkınma İdaresi yöneticilerine, Dicle Kalkınma Ajansına, İl Özel İdaresine, Stk temsilcilerine ve emeği geçen tüm çiftçilerimize teşekkür ediyorum. diye konuştu.
Etkinliğin kapanış konuşmasını yapan Valimiz Sayın Ekrem Canalp; Tarımın en büyük uğraş amaçlarından bir tanesi dönüm başına verimi artırmaktır. Bundan Yüz yıl öncesine göre bugün dönüm başına elde edilen gelir karşılaştırılamayacak kadar artırılmış durumdadır. Çok daha fazla ürün elde ediyor, çok daha fazla gelir elde ediyoruz. Dönüm başına elde edilen en fazla oran seracılıktan elde ediliyor. Bir dönüm sera ile bir ailenin yıllık geçimini sağlayacak kadar gelir elde etmek mümkündür. Çünkü bu durum seracılığın, verimliliği en yüksek sektör olmasından kaynaklanıyor. Verimliliği ve çeşitliliği artırmak zorundayız farklı ürünler ekmemiz gerekiyor. Hep aynı ürünleri ekmek toprağı yoruyor. Farklı ürünler ektiğiniz zaman topraktan aldığı mineraller farklılaştığı için toprağın da kendini dengelemesine ve yenilemesine fırsat tanımış oluruz. Bu çerçevede Batman'daki en büyük sıkıntımız her yıl Mısır ekilmesidir. Mısır aşırı sulandığı için toprağın en verimli katmanları ve en zengin mineralleri su ile akıp gitmektedir. Batman çayı ve İluh deresi kahverengi akıyor. Akan bu kahverengi renk toraklarımızdır. Biz bu duruma farklı bir alternatif sunmak istiyoruz ve diyoruzki her sene Mısır ekmekten vazgeçin. Çukurova'da oluğu gibi topraklarınıza Buğday ekin. Isı, Güneş ve sulama ile beraber Buğday ekiminden yüksek gelir elde edilebilir. 1. Ürün Buğday'dan sonra 2. Ürün Ayçiçeği. 2022 yılında Ayçiçeği çalıştayı yaptık. Trakya bölgesinden ve Bakanlık'tan gelen uzmanlarla birlikte yaptığımız çalıştay neticesinde Batman'da 6 çeşit Ayçiçeği türünün ekiminin verimli olacağı sonucuna vardık. Bu türlerin deneme ekimlerinden verimli sonuçlar elde ettik.
Sera bölgemiz için çok değerli bu sebeple 2 adet Sera Kent kurma projemiz mevcut. Başlangıç olarak Sera Kenti Balpınar Beldemizde kurmayı düşünüyoruz. Seracılıkta teknoloji sürekli yenileniyor. Bizim amacımız Balpınar'da seracılığı geliştirmek istiyoruz.
Gıda İhtisas OSB bu bölgenin en esaslı ihtiyaçlarında bir tanesidir. Projemizi Oymataş Köyünde hayata geçireceğiz. Çünkü bizim ihtiyacımız olan esas şey tarımsal üretimi nihai ürün haline getirmektir. Bunu da Gıda İhtisas OSB ile hayat geçireceğiz.
Hayat geçirdiğimiz ve geçireceğimiz tüm projelerde destekleri için GAP Bölge Kalkınma İdaresine, İl Özel İdaresine, Dicle Kalkınma Ajansına, İl tarım Müdürlüğüne teşekkür ediyor, etkinliğe katılan emeği geçen herkesi saygıyla selamlıyorum. Diye konuştu.
Sera Hasat Şenliği etkinliğine Gap Bölge Kalkınma İdaresi yöneticileri, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdulkadir Özer, Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, İlimizin STK Temsilcileri, İl Müdürlüğümüz Şube Müdürleri, teknik personel ve çiftçiler katıldı.
Sera Hasat Şenliği etkinliğimiz seralarda yapılan Salatalık hasadının ardından sona erdi.