İl Müdürlüğümüz koordinasyonunda ilimizde birinci ve ikinci ürün olarak yağlık ayçiçeği yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması için Valiliğimiz himayesinde yürütülen çalışmalar kapsamında Valimiz Sn. Ekrem Canalp, Valilik toplantı salonunda çiftçilerle bir araya gelerek, kendilerini ayçiçeği yetiştirmeye davet etti.
Programın açılış konuşmasını yapan İl Müdürümüz Mehmet Aydın; Ayçiçeği üretiminin yaygınlaştırılması amacıyla Valiliğimizin öncülüğünde başlatılan proje kapsamında geçen yıl Kocalar Köyünde 2.ürün olarak ekimi yapıldı. Bu yıl Beşiri İlçesine bağlı Asmadere köyünde birinci ürün olarak ekimini yaptık. Batman'da Ayçiçeği ilk defa birinci ürün olarak ekimi yapıldı. Ülkemizde Ayçiçeği üretimine ihtiyaç duyulmaktadır. Ayçiçeği dünyada ve ülkemizde en önemli yağ bitkilerinden biri olup, ülkemizde çoğunlukla yağlık olarak yetiştirilir. Batman ekonomisine katkı sağlayacaktır. İlimiz çiftçilerine hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum. diye konuştu.
Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş ve İl Müdürümüz Mehmet Aydın'ın açılış konuşmalarının ardından çiftçilere hitap eden Valimiz, Türkiye'nin yağlık tohum açığı olduğunun altını çizerek, yağlı tohumları ithal etmek gibi bir gerçeklikle her zaman karşı karşıya kaldığımızı ve bu işin pazarının hiçbir zaman bitmeyeceğini ifade etti.
“Topraklarımız Çift Ürün Almayı Mümkün Kılan Bereketli Topraklardır"
Türkiye'de ayçiçeği üretildiği sürece pazar sorunun yaşanmayacağını ifade eden Valimiz, “Dolayasıyla ayçiçeği satmak gibi bir problem olmayacak. Ayçiçeği söz konusu olduğu zaman bu bölge ikincil ürün veya birinci ürün de olsa Türkiye'nin ve bölgenin ihtiyacını karşılayan, hatta Türkiye'nin açığı olan bir ülke değil, ihracatçı konuma getiren bir bölge neden olmasın. Bu kabulden yola çıktık, iki yıl önce birçok uzmanın katılımıyla Batman'da bir ayçiçeği çalıştayı yaptık. Çalıştayda bölgede ayçiçeği yetiştirilebileceği kararı çıktı. Biz ilk yıl deneme mahiyetinde ekimleri yaptık. Üretim yapılan alanlarda muazzam sonuçlar elde ettik. Bu yıl da yapılan ekimlerde çiftçilerimiz çok önemli sonuçlar elde ettiler. Ayrıca yapılan ekimlerde elde ettiğimiz diğer bir önemli sonuç; çift ürünün elde edilebilmesidir. Bizim coğrafyamız, tek ürün yetiştirilecek bir coğrafya değildir. Üzerinde yaşadığımız topraklar çift ürün almayı mümkün kılan bereketli topraklardır. Dolayısıyla tek ürünle yetinmemeliyiz, tek ürün ekmekten vazgeçmeliyiz. Çift ürün yetiştirdiğimiz zaman birim alanda yetiştirilen ürünün verimi artar. Ayrıca dünyada artan gıda yetersizliğinin giderilmesine de katkı sunmuş olursunuz" dedi.
“Her Yıl Aynı Ürün Ekmekten Vazgeçin"
İlimizde mısır yetiştiriciliği sebebiyle yapılan vahşi sulamanın zararlarına değinen Valimiz, “Mısır yerine çift ürün yetiştiriciliği yapıldığı zaman, topraklar üzerindeki hem aşırı yorgunluk hem de riskler azaltacaktır. Sabit olarak durduğumuz yerden vazgeçmeye ve alışkanlıklarımız değiştirmeye çalışalım. İçimizden babayiğitler çıksın ortaya, her sene mısır ekmekten vazgeçsinler. Çift ürün ekimini denesinler. Bu işin tıkır tıkır işleyebilmesi için bizim öncülere ihtiyacımız var. Sizden bu işin öncüleri olmanızı istiyorum. Geleceğin çiftçilerini sizin öncülüğünüzde yetiştirmiş olalım. Bir model ortaya çıkaralım, o modelle beraber, memleketin yağlı tohum açığını sizinle beraber giderelim. Bölgede ayçiçeği yetiştiriciliğine ön ayak olalım. Sadece bu bölge ayçiçeği yetiştiriciliğine başladığı zaman Türkiye'nin yağlı tohum açığı bitecek. Bu konuda size her türlü desteği vermeye hazırız. İl Özel İdaresi ve Tarım ve Orman Bakanlığı üzerinden size destek olalım. Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığımızdan rica ettik, bölgede destekleme kapsamında olmayan ayçiçeğini destekleme kapsamına aldırdık" diye konuştu.
İlimiz merkez Oymataş Köyünde kurulacak olan Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin önemine değinen Valimiz, “Bölgede yetiştirilen ürünler burada kurulacak sanayi tesislerinde işlenerek katma değer kazandırılacak" dedi.
Konuşmaların ardından Valimiz, çiftçilerle bir süre sohbet ederek, sorun ve taleplerini dinledi.
Toplantıya; İl Müdürümüz Mehmet Aydın, İl Müd.Yrd. Mehmet Demir, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Kudbeddin Tekin katıldı. İl Müdürlüğümüz personeli Ziraat Mühendisi Gökhan Çelik tarafından ilimizde yağlık ayçiçeği yetiştiriciliğine ilişkin yapılan bilgilendirme sunumunun ardından toplantı sona erdi.