Bozuk orman alanlarında, orman içi açıklıklarda, hazine arazilerinde ve sahipli arazilerde Özel ormancılık büroları tarafından hazırlanan ve Orman Genel Müdürlüğünce uygun görülüp onaylanan projelere, Bakanlığımız Orman Genel Müdürlüğünce özel ağaçlandırma yaptırılmaktadır.
Özel ağaçlandırma müracaatında bulunulabilmesi için minimum saha büyüklüğünün ;
·Orman arazilerinde 5 dekar,
·Hazine arazilerinde 20 dekar
·Tapulu arazilerde 5 dekar,olması gerekmektedir.
| 
|
Şahıslar bir defada en fazla 500 dekar alanda, şirketler ise bir defada en fazla 3.000 dekar alanda özel ağaçlandırma yapabilmektedir.
Özel ağaçlandırmalarda ceviz, badem, zeytin, kestane, antepfıstığı(Siirt fıstığı), harnup, alıç, defne, mahlep, gibi türlerle de çalışma yapılabilmektedir.
Orman arazilerinde müracaatlar özel ormancılık bürolarına müracaat dosyası hazırlatılarak 1 Nisan- 30 Nisan ve 1 Eylül – 30 Eylül tarihlerinde e-devlet üzerinden Orman Genel Müdürlüğüne (E-Devlet üzerinden özel ağaçlandırma yazıldığı zaman sistem otomatik gösterir) yapılmaktadır. Konu ile ilgili olarak tüm orman işletme şeflik ve müdürlüklerinden bilgi alınabilir.Hazine arazilerindeki müracaatlar ise öncelikle Çevre, şehircilik ve iklim Değişikliği İl müdürlüğünce ilan edilen/edilecek özel ağaçlandırma sahalarına başvuru yapılmak suretiyle ön izin alınmakta, Ön izin alındıktan sonra Orman idaresine özel ağaçlandırma müracaatında bulunulmaktadır.
Tapulu arazilerdeki müracaatlar yılın her zamanın da, tapu kayıt belgesi ile birlikte yine Orman İşletme Müdürlüğüne yapılmaktadır. Orman idaresince talep alanı teknik ve hukuki yönden kontrol edilerek uygun bulunması halinde, yetkili özel ormancılık bürolarına proje yaptırılması gerekmektedir. Bu çalışmalar 23.03.2020 tarihli ilgili yönetmelikte yayınlanmıştır.
Orman arazilerinde yapılacak özel ağaçlandırmalarda, bir defada 49 yılı geçmemek üzere çalışma yapılacak türün idare müddeti kadar saha izni verilebilmektedir.
2022 yılında dekar başına ilk 5 yıl 7,5 TL (yıllık) 6. Yıldan itibaren dekar başına 15 TL (yıllık) arazi kullanma bedeli alınmaktadır.
Özel ağaçlandırmalarda proje yatırım bedelinin % 25'i Orman Genel Müdürlüğünce proje sahibine hibe olarak verilmektedir.(Üst sınır 200 Bin TL.dir) Özel ağaçlandırma çalışması yapan kişinin, orman köyü nüfusuna kayıtlı olan ve o köyde ikamet eden kişi, çalışmaya konu olan ağaç türünün de ceviz, kestane, antepfıstığı, badem, harnup, alıç, defne, mahlep, zeytin, kuşburnu gibi odun dışı orman ürünü veren ağaç ve ağaççık türü olması durumunda, proje yatırım bedelinin % 65'i Orman Genel Müdürlüğünce proje sahibine hibe olarak verilmektedir. (Üst sınır 200 Bin TL) % 65 hibe uygulaması, her bir kişiye bir defaya mahsus olmak üzere maksimum 30 dekar sahada yapılacak özel ağaçlandırma proje uygulamaları için verilmektedir.
Daha yeşil bir Batman oluşturmak amacıyla destek verilen bu projelerle İlimiz orman alanları ve yeşil dokusunu artırıyor, diğer taraftan da kırsalda yaşayan vatandaşlarımıza yeni gelir kapıları oluşturulmaktadır.
Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.