Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
BATMAN İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    İL MÜDÜRÜ
    İL MÜDÜR YARDIMCILARI
    ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
  • İLÇELERİMİZ
    BEŞİRİ
    GERCÜŞ
    HASANKEYF
    KOZLUK
    SASON
  • İÇ KONTROL SİSTEMİ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    ORGANİZASYON ŞEMALARI
    GÖREV TANIMLARI
    İŞ AKIŞ ŞEMALARI
    SÜREÇLER
    PROSEDÜRLER
    FORMLAR
    TABLOLAR
    TALİMATLAR
  • BİRİMLERİMİZ
  • ETİK DAVRANIŞ KURALLARI
  • VİZYON VE MİSYONUMUZ
  • BRİFİNG VE YAYIMLAR
  • ANIZ ÇALIŞTAYI
  • RESMİ YAZIŞMA KURALLARI
  • BATMAN TARIM BÜLTENİ
  • TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksBatman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Haber

İkinci Ürün Sebze Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında 210 bin sebze fidesi dağıtıldı.

16.07.2025 / Gösterim Sayısı : 73 / Arşiv

​Batman'da tarımın çeşitlendirilmesi, üretimin artırılması ve çiftçilerin gelir düzeyinin yükseltilmesi amacıyla hayata geçirilen “2. Ürün Sebze Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında 210 bin sebze fidesi dağıtıldı. Valimiz Sayın Ekrem Canalp, törende yaptığı konuşmada, Batman'ın tarımsal üretimde paradigma değişimiyle Türkiye'ye örnek olabileceğini vurguladı.

Valiliğimiz himayesinde, İl Özel İdaresinin finansman desteği sağladığı ​​, Batman Tarım Kredi Kooperatifi'nin tedarikçi olarak hizmet sunduğu ve İl Müdürlüğümüz koordinesinde yürütülen proje kapsamında, özellikle sebzeciliğin yoğun olarak yapıldığı Balpınar Beldesi ve bağlı mahallelerde üretim yapan 64 çiftçiye, toplamda 100 bin lahana ve 110 bin karnabahar fidesi dağıtıldı.

Fide dağıtımıyla 110 dekarlık bir alanda sebze üretimi hedeflenirken, Kasım ayında hasadı yapılacak ürünlerle yaklaşık 500 ton lahana ve 250 ton karnabahar elde edilmesi öngörülüyor.

Programın açılış konuşmasını yapan İl Müdür Vekili Abdulbaki Aşar; Bugün burada, Sayın Valimizin himayelerinde, İl Özel İdaresi'nin destekleriyle yürütülen, ilimizin tarımını daha ileriye taşıyacak 2. Ürün Sebzeciliğin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması projesini sizlerle paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Batman, verimli toprakları ve çalışkan üreticileriyle tarımsal üretimde önemli bir potansiyele sahiptir. Bugün itibarıyla sebze üretim alanımız 30.500 dekar, yıllık üretimimiz ise 93.500 ton seviyesindedir. Üretimde başta domates, salatalık, biber, patlıcan, kabak, marul ve lahana yer almaktadır.

Bugün, Sayın Valimizin talimatları doğrultusunda ve İl Özel İdaresi'nin katkılarıyla, 1. Ürünün hasadından sonra ikinci ürün olarak karnabahar ve lahana üretimini desteklemek amacıyla 210 bin fide dağıtımı gerçekleştirilecektir. 850.000 TL bütçeli bu proje ile 64 üretici ailemize destek verilecek; yaklaşık 500 ton lahana ve 250 ton karnabahar üretimi hedeflenmektedir. Geçen yılki piyasa verileri dikkate alındığında, bu üretimin çiftçilerimize yaklaşık 40 milyon TL'lik bir ekonomik katkı sağlaması beklenmektedir. aynı zamanda Günümüzde dünya nüfusu hızla artarken, tarım arazileri ise her geçen gün sanayileşme, kentleşme ve iklim değişikliği gibi nedenlerle daralmaktadır. Bu tablo, bizlere çok açık bir sorumluluk yüklemektedir: Var olan tarım alanlarımızı en verimli şekilde kullanmak zorundayız.

Tam da bu nedenle, ikinci ürün yetiştiriciliği, tarımda verimliliği artırmak, kaynakları daha etkin kullanmak ve üreticilerimizin gelir düzeyini yükseltmek adına büyük önem taşımaktadır. Aynı araziden yıl içinde birden fazla ürün almak, hem gıda arz güvenliği açısından hem de kırsal kalkınma açısından kritik bir stratejidir.

2024 yılında, GAP Kalkınma İdaresi Başkanlığı destekli 2. ürün sebzeciliğin Geliştirilmesi projesini başarıyla hayata geçirdik. Bu kapsamda, ilk defa tersine bir pazar oluştu; yani geçmişte ürün aldığımız illere bu kez biz ürün gönderdik. Özellikle Mersin'e karnabahar ve lahana satışları gerçekleştirildi. Karnabaharın kilogram fiyatı 76 TL'ye kadar yükseldi. Bu durum çiftçilerimize doğrudan ekonomik fayda sağlarken, Batman'ın tarımsal üretimdeki rekabet gücünü de net şekilde ortaya koymuştur.

Örtü altı tarımda da önemli bir gelişme kaydettik. İlimizde bulunan 600 dekar sera alanında, yılda yaklaşık 12.000 ton domates ve salatalık üretimi yapılmakta; bu ürünler Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Doğu Anadolu illerine pazarlanarak ilimizin tarım ekonomisine katkı sunmaktadır.

Sayın Valimizin liderliği ve Sayın Milletvekilimizin güçlü desteğiyle, 2025 hedeflerimizi daha da büyüttük. İl Müdürlüğümüz tarafından GAP Kalkınma İdaresi Başkanlığı'na sunulan projelerden iki tanesi onay aldı. Bunlardan biri olan seracılık projesinin toplam bütçesi 50 milyon TL olup, yaklaşık 100 yeni sera kurulacaktır. Bu yatırımla, Batman'da örtü altı tarımın yaygınlaşması ve kırsalda üretim ile istihdamın artırılması hedeflenmektedir.

Bu başarı hikâyesi, Sayın Valimizin vizyoner liderliği, Sayın Milletvekilimizin güçlü desteği, İl Başkanımızın yakın ilgisi, ve kurumlarımızın iş birliği sayesinde mümkün olmaktadır.

Sayın Milletvekilimizin, ilimizin tarımsal sorunlarını ve potansiyelini her platformda dile getirmesi, sahada yürüttüğümüz çalışmalara Ankara'da da güçlü bir karşılık bulmasını sağlamaktadır. Destekleriyle her zaman yanımızda olan Sayın Milletvekilimize gönülden teşekkür ediyorum.​

Hedefimiz sadece üretimi artırmak değil; aynı zamanda katma değeri yüksek, ham veya işlenmiş ve pazarlanabilir ürünlerin geliştirilmesidir. Bunların başında ekonomik değeri yüksek böğürtlen ve enginar bitkisi gelmektedir. Bu amaçla, Batman'da kurulmuş ve kurulacak tarımsal işletmelerle birlikte, sebze ve meyvelerin dondurularak iç ve dış pazarlara sunulması yönünde proje hazırlıklarımız devam etmektedir. Bu kapsamda, hem Kalkınma Ajanslarına hem de Bakanlığımıza yönelik proje başvurularımız için yoğun bir hazırlık içindeyiz.

Projelere katkı sağlayan GAP İdaresi Başkanlığı'na, İl Özel İdaresi'ne, Dicle Kalkınma Ajansı'na, sahada emek veren tüm mesai arkadaşlarıma ve en önemlisi bu başarıların gerçek mimarı olan üreticilerimize teşekkür ediyorum.

Daha güçlü bir Batman tarımı için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz. diye konuştu.

Törende konuşan Batman Milletvekilimiz Sayın Ferhat Nasıroğlu ise proje kapsamında yapılan fide dağıtımının sembolik bir anlam taşımasının ötesinde, Batman'ın tarım geleceği adına atılmış güçlü bir adım olduğunu vurguladı.

“Batman'ın sahip olduğu bu verimli topraklar, artık geleneksel üretim kalıplarını kırarak çok daha güçlü ve çeşitlendirilmiş bir tarım modeline geçiyor. Sulu tarım, çoklu ürün ve sera destekli üretim sayesinde çiftçilerimizin geliri artacak." diye konuştu.

Valimiz: “Tarımda Dönüşüm Zorunludur, Mümkündür ve Batman'da Başlamıştır"

Törende konuşan Valimiz Sayın Ekrem Canalp, Batman'ın tarım potansiyelinin bugüne kadar tam anlamıyla değerlendirilemediğini belirterek, artık geleneksel tek ürün anlayışının terk edilmesi gerektiğini vurguladı:

“Batman'ın bereketli ovaları, iklim yapısı ve güneşlenme süresi, yılda iki hatta üç ürün alınmasına olanak tanıyor. Ancak biz hâlâ dedelerimizden kalan yöntemlerle, sadece bir ürün ekiyoruz. Bunu değiştirmeliyiz."

Valimiz, buğday ekimi sonrası sulama yapılması halinde, Türkiye'nin en yüksek veriminin Batman'dan elde edilebileceğine dikkat çekerek, buğday – ayçiçeği – kışlık sebze gibi üçlü üretim modelinin artık mümkün ve uygulanabilir olduğunu ifade etti.

“Sera Kentlerle Üretim Sürekliliği Sağlanacak, Göç Tersine Dönecek"

Konuşmasında tarımsal üretimin 12 aya yayılmasının ancak örtü altı tarımla mümkün olabileceğini vurgulayan Valimiz, Batman'da 1.100 dönümlük alanda kurulan ilk Sera Kent Projesinin Türkiye'ye örnek olacağını belirtti.

“20 Sera Kent kurduğumuzda, bu projelerin Batman'a ekonomik katkısı yıllık 1 milyar lira olacak. Her bir sera kentte doğrudan 1.500, dolaylı olarak ise 2.000 kişilik istihdam sağlanacak. 20 sera kentle bu sayı 40 bine ulaşacak."

Valimiz özellikle kadınların bu projelerde aktif istihdam edileceğini belirterek, Batı illerine mevsimlik tarım işçisi olarak giden Batmanlıların artık kendi illerinde, yıl boyunca çalışabilecekleri bir üretim altyapısına kavuşacağını vurguladı ve “O daracık minibüslerde Batı'ya çalışmaya giden insanlarımız artık kendi memleketinde üretimin gücüne dahil olacak. Tarım işçisi göçünü tersine çevireceğiz. Batman'da tarım artık sadece toprağa ekilen bir ürün değil, planlanan, çeşitlendirilen ve stratejik bir ekonomik güç haline geliyor. 2. ürün, 3. ürün, sera kentler ve özel ağaçlandırma projeleriyle bu dönüşüm hız kesmeden devam edecek" dedi.

 

Özel Ağaçlandırma ile Kullanılmayan Araziler Üretime Kazandırılıyor

Valimiz, konuşmasının sonunda kullanılmayan orman vasıflı arazilerin kiralanarak üretime açıldığı “özel ağaçlandırma projelerine" de dikkat çekti. Batman'ın bu alanda Türkiye'de birinci sırada yer aldığını belirten Valimiz, bu projeler sayesinde hem ekonomik değer üretildiğini hem de çevresel dönüşüme katkı sağlandığını söyledi ve Orman İşletme Müdürlüğüne bu konuda daha aktif bir çalışma yürütmeleri konusunda talimat verdi.

Fide dağıtım törene; Valimiz Sayın Ekrem Canalp ve Milletvekili Sayın Ferhat Nasıroğlu'nun yanı sıra Vali Yardımcısı Sayın Ekrem Güngör, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdulkadir Özer, Orman İşletme Müdürü Mehmet Özcan, kamu kurum temsilcileri, İl Müdürlüğümüz personeli ve çok sayıda çiftçi katıldı.

 


Fotoğraf Galerisi (9)

Tüm fotoğrafları görüntülemek için buraya tıklayınız.
Son Haberler
...
2025 Genel Tarım Sayımı Başladı
...
Altın Sarısı Umutlar Toprakla Buluştu
...
2025 Yılı Bireysel Basınçlı Sulama Sistemleri ...
...
Fıstık Üreticilerine Ortanca Erkek (Atlı) Aşıs ...
...
Gıda İşletmelerinde Zorunlu Karekod Uygulaması ...

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Batman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Belde Mahallesi 3220 sokak No:11/1 - BATMAN

  • Telefon : 0 488 221 13 13 (pbx)

  • Faks : 0 488 221 22 41

  • E-Posta : batman@tarim.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI